Земя - Вода

Няма добавени продукти в тази категория.

Термопомпи земя - вода са добро решение ,когато търсите ефективност и икономия на електро енергия. Подходящи за големи жилища, производствени и търговски площи, заведения, шоуруми, автосервизи, магазини и други. При избирането на геотермалните термопомпи, са необходими изчисления и данни за площите който искаме да отопляваме , преди да вземете решение каква ще е тя.

Какво представлява термопомпата земя-вода?

Това е затворена система от тръби, напълнени с антифриз, положени в земята хоризонтално на дълбочина 2-3 м.Такова полагане, обаче, изисква да имате доста площ в двора за тяхното разполагане, съвсем съвсем грубо може да считате, че в идеалния случай е добре да разполагате с площ приблизително 2 пъти по-голяма от разгърнатата площ на къщата ви. При липсата на достатъчно място тръбите могат да се поставят и вертикално в предварително изкопани сондажни дупки с необходимия диаметър. Този способ е по-скъп, но пък може да се прилага и при малки площи. Почвата се характеризира с относително стабилна температура през различните сезони и на дълбочина под 1.5-2 м тя е в диапазона 8-12С.

Предимства:

- Екологично чисто, енергоефективно и евтино отопление.


- Доста висок COP, обичайно поне 4, благодарение на сравнително постоянната температура под земята, който в голяма степен може да компенсира по-високата цена за инсталация на системата. Срокът за изплащане на инвестицията варира в зависимост от конкретните условия, но в общи линии може да се разчита на около 6-7 до 9-10 години. Тук трябва да се има предвид, че нарастването на цената на електроенергията е паралелно на нарастването на цената на останалите енергоносители, а в повечето случаи и по-ниско, поради социалните преференции за битовия ток. А по-високият COP допълнително увеличава икономическата ефективност на термопомпата.

Недостатъци:

- Основен недостатък на този тип термопомпи и тяхната висока първоначална цена. ане.

- Изборът на външен хоризонтален тръбен контур изисква наличие на достатъчно площ в двора. Вертикалният пък повишава инсталационните разходи поради необходимостта от пробиването на определен брой сондажи.